Första intryck: Vi kom över havet
Romanen jag har valt att läsa är "Vi kom över havet" av Julie Otsuka. Romanen handlar om japanska kvinnor som åkt till Kalifornien som så kallade postorderbrudar på 20-talet. Titeln av romanen är ganska tydlig, kvinnorna som åkt till Amerika har åkt över Stilla havet för att komma dit. På omslaget syns något slags parasol med blommor på. Parasollet ligger på en resväska, som jag antar används av de resande. Jag har fått höra att denna roman är mycket poetiskt skriven, vilket jag tycker lät intressant.
När jag öppnar boken och läser den första meningen får jag på en gång ett intryck om vad boken kommer handla om. Jag blir genast helt förundrad över att en så kort mening kan ha en sådan kraftfull betydelse och innebörd.
"På båten var de flesta av oss oskulder." (s. 9)
Meningen bekräftar att sex kommer spela en roll i boken. Meningen antyder att de flesta var oskulder- men att det kommer ändras när de väl kommit i land igen, vilket känns både otroligt hemskt och starkt.
Julie Otsuka är en japansk amerikansk romanförfattare, född på 60-talet, och är känd för sina historiska berättelser som bygger på invandrare till USA med japanskt ursprung.
När jag har läst första kapitlet på boken så har jag redan fått mängder med information som förklarar hur de japanska kvinnorna hade det vid den här tiden. Mannen dominerar över kvinnan i alla lägen, och kvinnan är även den som sköter alla arbetssysslor i hemmet.
"En ficka måste smälta in i rummet: hon måste vara närvarande utan att märkas." (s. 13)
Citatet från boken bekräftar flickornas situation. Det berättas även om hur livet på båten är, hur de längtar till att få se sina makar och hur de saknar sitt hem. Detta i kombination med att saker och ting ska bli så spännande i Amerika, och alla flickornas frågor om platsen. Jag ser fram emot att fortsätta läs denna roman.